Shiitake-kroketter

Ingredients

1 kg strimlad shiitake
300 gr hackad karl johan
2 stora gula lökar
10 vitlöksklyftor
Ca 1 dl brandy
50 gr smör
Ca 200 gr riven parmesan
Ca 200 gr riven prästost
Ca ½ liter grädde
Ca ½ kg creme fraiche
Ca ½ liter mjölk

1 citron, zest och juice
mjöl
Ströbröd
Panko
Ägg

 

Gör så här

1. Stek svampen till den börjar torka upp, salta lite
2. I med lök och vitlök, stek ca 5 min
3. I med brandy, låt koka av
4. I med smör
5. I med mycket mjöl, gör en hård bechamel med grädde, creme fraiche, ost. Jobba långsamt och försiktigt så du får en tjock smet. Använd maizena om smeten känns för tjock.
6. Kyl över natten
7. Rulla till små bollar
8. Gör en blandning av ströbröd, panko, parmesan, salt
9. Panera ca 4 ggr
10. Fritera i ca 3 minuter eller till innertemperaturen kommit över 60 grader
11. Servera med t ex aioli och surkål
12. Ät och njut!

Recept av Johannes, Purgatorio